2013. március 17., vasárnap

Érdekes...

Pajzsmirigy típus

Optimális kinézet
Elhízás esetén
   
T- Thyroid – pajzsmirigy

Vékony csontozatú, karcsú emberek. Ha elhíznak, jellemzően a test közepére (derék alatt és felett is) és a combokra híznak. Ha túlsúlyosak, akkor is fellelhető bennük némi kecsesség. Az arcuk, kezük és lábszáruk kevésbé, vagy később hízik, mint a többi testrészük. Hosszúkás ujjaik vannak. Éberségük hullámzik a nap folyamán. Betegségeik a fáradtság, a fekélyek. Kreatív típusok.
Ezt a mirigyet a szénhidrátok, édességek és a koffein serkentik, így ezek fogyasztása eltolja testük egyensúlyát. Az édességfogyasztás egy átmeneti feldobottságot, majd lehangoltságot, sóvárgást eredményez, mely erre a típusra különösen jellemző. Szeretik a stimuláló szereket(pl.: kávé, fekete tea), ami hosszú távon kimeríti a pajzsmirigyet.

Javasolt táplálkozása:

A T-típus a „zsírszegény diétát mindenkinek” legnagyobb áldozata, mivel számára még jó is a gazdag, de ritkább étkezés. Neki a finomított szénhidrátot, illetve általában a szénhidrátot kell kiiktatnia az étrendjéből. Csak teljes kiőrlésű dolgokat ehet szénhidrátforrásként. Az egyensúly eléréséig a gyümölcsök sem megengedettek a számára, később is mérsékelje a fogyasztásukat heti 3-4-szeri adagra. A koffeint kerülje, mint a mérget, illetve az üdítőitalokat is. Ezek csak fokozzák az amúgy is hullámzó energia állapotát. Ők az igazi koffein függők, és ennek sajnos a fejfájás az egyik elvonási tünete, épp ezért fokozatosan csökkentse azt.
A pajzsmirigy típusnak nem árt a reggeli rántotta sőt, egyen egy-két tojást minden nap reggelire (bármilyen formában)! Ez nem emeli meg a koleszterin szintjét, viszont ellátja koleszterinnel a mellékvesét, így billentve helyre az egyensúlyt. A tojást egy szelet sült szárnyas hússal helyettesítheti.
Egyen sok szárnyast és halat, kevesebb vörös húst, és sok zöldséget. Ez utóbbi a gyümölcsmegszorítás miatt különösen fontos. Eheti párolva, sülve, főve,  de fogyassza néha nyersen is.
A reggeli, ebéd és vacsora egyenlő mennyiségű legyen. Ezzel elkerülhetőek a vércukorszint és energiaszint hullámzások.
Számára nassolás szempontjából az egész nap veszélyes időszak. Ha nassol, azt követően 1-1,5, majd 3-4 órával két hullámban jelentkezik a fáradtság.
Délután a legkevésbé aktív a pajzsmirigy, így, aki ebbe a típusba tartozik, ekkor kíván valamit, még a kiadós reggeli és ebéd ellenére is. Ilyenkor egy főtt tojást, vagy valamilyen fehérjét (egy kis szelet húst) kell enni, esetleg olajos magvakat.
E mellett igyon, amikor jólesik egy csésze málnalevél teát, ami erősíti az anyagcserét és csillapítja a sóvárgást.

Fontos kihangsúlyozni, hogy a táplálék összetételét inkább az anyagcsere típusa határozza meg. A hormonális típust inkább a tiltott ételek és a napszaki ételmennyiség szempontjából kell figyelembe venni, főként, ha valaki fógyókúrázni szeretne.

Fehérje típus


A fehérje típusú személyek szervezetének egyensúlyához magasabb arányban javasolt a fehérje és zsír fogyasztása. Az anyagcsere tipizálásnál leírtuk, hogy anyagcserénk típusát az idegrendszeri automatikus működéseink és a táplálék lebontás sebessége is meghatározhatja. Hogy melyik az elsődleges, az egyénenként változik, ennek pontosabb meghatározására egy sokkal részletesebb teszt kitöltésével, vagy eszközös méréssel van lehetőség.
Az alábbi leírások közül lehet, hogy nem mind jellemző a fehérje típusra. Mivel egyedi és megismételhetetlen lények vagyunk mindannyian különbözünk egymástól. Van aki itt is és a szénhidrát típus leírásánál is talál magára illő jellemzőket. Mindenkinek egyedi mintázata van tulajdonságait illetően. Ha bizonyos tulajdonságok alapján az egyik vagy másik irányba meghatározott mértékű eltolódás fedezhető fel, akkor beszélhetünk fehérje vagy szénhidrát típusról. Ha egyik sem igazán jellemző, akkor kerül valaki a kevert típus kateóriájába. Az eltolódások mértékét az oldalunkon találálható teszt nem tudja pontosan meghatározni, de itt a célunk pusztán az, hogy a megfelelő Vita for You multivitamin készítményt választhassuk ki az Ön számára. Pontosabb mérésre és étrendi tanácsadáshoz Metabolic Typing tanácsadók segítsége szükséges.
Az idegrendszeri működések szempontjából ebbe a típusba tartozó egyének kifelé forduló, társaságkedvelő emberek, akik szeretnek jókat enni. Óvatosak, nyugodtak és nehezen gurulnak dühbe. Emésztésük jó, nagy étvággyal rendelkeznek, nem telítődnek könnyen el. Hízékony alkatok, de jó állóképességgel rendelkeznek. Ha emésztési panaszuk van az inkább hasmenéses, mint székrekedéses jellegű. Hajlamosak lehetnek az allergiákra, kiütésekre.
Az anyagcsere szempontjából a gyors égetésűek tartoznak ebbe a típusba. A gyors égetésű típus jellemzőinek megértéséhez el kell gondolkodnunk azon, hogy a jégkorszakok eljövetelekor és vándorlásaink során a táplálék csak szakaszosan volt elérhető számunkra. Ilyenkor szervezetünknek gyorsan be kellett építeni és elraktározni a rendelkezésre álló élelmet.
Az ezen a típusba tartozó embereknek magas fehérje tartalmú ételekre van szükségük, hogy az lehűtse felpörgetett anyagcseréjüket. Ők genetikailag nem alkalmasak a könnyű vegetáriánus étkezésre. Gyorsan elégetik a táplálékot, ezért nehezebb ételeket igényelnek. Egy eszkimó például könnyen megemészt olyan mennyiségű nehéz fehérjét és zsírt, ami egy mediterrán területen élő embert túlterhel. Általában nagy étvágyúak, hajlamosak túl sokat enni. A gazdag, zsíros, sós ételeket kedvelik. Ha azonban sok szénhidrátot esznek, állandóan további adag után sóvárognak. Tehát minél több édességet esznek, annál többet kívánnak, viszont a cukor idegessé teszi őket. Jó tudni, hogy a kalóriamegvonás nem fogyasztja ezt a típust, csak átmenetileg. A kalóriamegvonás hatására ugyanis lassul anyagcseréjük, és szervezetünk egy magasabb testsúly célértéket állít be, vagyis raktározó üzemmódra kapcsol. Ehhez még az is hozzájárul, hogy éhségüket szénhidrát nassolással próbálják enyhíteni a helyett, hogy ritkább, de bőségesebb –magasabb fehérje és zsír tartalmú- étkezést iktatnának étrendjükbe.
Energiaszintjük változó, hangulatuk a letargiától a mániás feldobottságig változhat. Hajlamosak depresszióra, apátiára, álmosságra. A feldobottnak tűnő állapot mélyén kimerültség rejtőzhet. Ha feszültek, idegesek, az evés javít az állapotukon. Ha ilyen tüneteket érzünk magunkon, lehet, hogy rossz üzemanyagot tankolunk anyagcserénk motorjába. 

Étkezési javaslat a fehérje típus számára:

Az alábbi tanácsok csak általános megfontolások. Figyelembe kell venni e mellett a test-típus jellemzőinket, hogy megtudjuk, mik a tiltott életek számunkra, illetve, hogy a nap melyik szakasza kritikus az étkezés szempontjából.
E mellett fontos figyelni egyéni érzékenységeinkre is, hisz az nem típusunktól függ.
Minden étkezése tartalmazzon fehérjét, még a nasi is (magvak, tejtermékek). Ennek elmulasztása érzelem- és hangulatingadozáshoz, krónikus fáradtsághoz vezethet. Emellett növeli a zsírraktárakat, súlyosbítja a sóvárgást, főleg az édességek után.
A magas keményítő tartalmú, illetve magas glikémiás indexű szénhidrátok kerülendők. Erre az anyagcsere típusra ugyanis nagyobb vércukorszint ingadozás jellemző.

A kenyérrel is óvatosan kell bánni, és ha már esszük, mindig vajjal, zsiradékkal, fehérjével fogyassza. E mellett mindig teljes kiőrlésű gabonatermékeket válasszon.
Zöldséglevekből 3-4 pohárral igyon egy héten, a gyümölcslét jobb lenne kerülni.
Zsírokat, olajokat természetes formájukban (nem hidrogénezetten) bármennyit fogyaszthat. Nem lesz magas ettől a koleszterinszint, sőt…
Az étkezés elején egye a fehérje részt, hogy a feldolgozás sebességét így lassítsa, és utána jöhetnek a zöldségek.


Forrás: Vitaforyou.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése